O NAMA

FITAKY (na grčkom jeziku znači biljčica) priča nastala je pre 15 godina u Grčkoj dok sam živela u Atini.

Pre odlaska u Atinu mojoj ćerki je konstantovan (atopijski dermatitis) ekcem s kojim sam se borila brojnim kremama, melemima i narodnim lekovima ali neuspešno.

Moji pokušaji da pobedim ekcem nastavljaju se u Atini sve dok mi jedan grčki pedijatar nije rekao da eliminišem iz upotrebe sve sapune i kupke za bebe i decu koje sam do tada koristila i da devojčicu kupam isključivo domaćim ručno pravljenim sapunom.

Po prvi put sam videla rezultate! Ekcem se drastično ublažio, no nije se sasvim povukao.

Pedijatar mi je tada naglasio da koža i dalje reaguje ekcemom jer dolazi u kontakt sa agresivnim supstancama, putem deterdženata za veš, koje se ni duplim ispiranjem ne mogu ukloniti sa veša.

Počela sam da koristim baby, eko i bio deterdžente za pranje veša ali se pokazalo da zapravo potpuno prirodnih sredstava za pranje veša nema i da sredstva koja nose oznake “bio” “eko”, “hipoalergeno”, pa čak i deterdženti koji su namenjeni bebama, sadrže iritabilne i toksične supstance koje su ekcem činile upornim.

Iz tog razloga u saradnji sa našim atinskim pedijatrom, počela sam da pravim prašak za veš, a kasnije i prirodnu kozmetiku za bebe i decu od prirodnih ulja i butera.

Koristeći blagodatna svojstva hladno ceđenih i etarskih ulja i ostalih prirodnih sastojaka brzo sam potisnula svu hemiju iz našeg doma, a moju devojčicu ekcem je napustio trajno!

Obzirom na dugogodišnje iskustvo života bez hemije u jednom trenutku javila se ideja da se provereno dobri proizvodi iz Fitaky kućne manufakture, koje je koristilo sve više mojih rođaka i prijatelja, ponude ostalim mamama i bebama, deci, osobama koje su sklone alergijama, atopijskom dermatitisu, ekcemu, kožnim problemima i svima onima koji su opredeljeni da žive bez toksina.

Tako je odpočeo drugi početak Fitaky priče. Ovog puta u Beogradu.

Vaša Fitaky
  • *Aromakozmetika je kozmetika koja koristi 100% prirodne visokokvalitetne sastojke kao što su biljna i etarska ulja, buteri, pčelinji vosak i slični sastojci i koja podrazumeva da se u kozmetičke preparate ne dodaju nikakve sintetičke supstance.