Korpa

Korisni saveti za pranje i kako odabrati prašak za pranje veša vaše bebe

Poznato je da je koža beba vrlo nežna i osetljiva i da lako reaguje ukoliko je u kontaktu sa iritansima različitih vrsta i porekla.

Stoga, ukoliko ste mama korisno je znati kako pravilno oprati odeću vaše bebe, njenu posteljinu i sav tekstil s kojim bebina koža dolazi u kontakt, a bitno je da znate i kakvo sredstvo za pranje veša se smatra prikladnim za pranje odeće beba i dece.

Saveti za pravilno pranje bebinog veša

Prvo i najvažnije je, pre nošenja, uvek oparati svu novokupljenu odeću vaše bebe. Za većinu mama je ovo nešto što se podrazumeva, ali postoje i oni koji veruju da je nova odeća čista, što nije istina.

Jedan od načina da budete sigurni da pravilno postupate sa odećom vaše bebe je da je perate odvojeno od garderobe ostalih članova porodice i da sledite naredne preporuke:

  • Ukoliko koristiti platnene pelene za vašu bebicu uputstvo je da ih perete zasebno.
  • Temperatura vode u kojoj se pere bebin veš ne bi trebalo da bude niža od 60° C.
  • Prvo dodjte sredstvo za pranje u bubanj mašine a nakon toga veš.
  • Ukoliko koristite mašinu za sušenje veša nemojte koristiti mirišljave maramice jer su prepune toksina.
  • Preporuka je dodati ½ šolje belog sirćeta u posudu za doziranje omekšivača obzirom da sirće dodatno čisti veš i fino ga omekšava.
  • U slučaju da su se na bebinoj portiklici ili odeći pojavile fleke izbegavajte hemikalije i koristite prirodna sredstva od kojih mnoga možete naći u kuhinji. Sok od limuna i soda bikarbona uspešno otklanjaju fleke različitog porekla.
  • Na kraju, najvažnija stvar je da odaberete zdrav prašak za pranje veša koji je bezbedan za najmlađe.

Da li je za bebin veš potrebno koristiti posebno sredstvo za pranje?

Naravno.

Iz istog razloga iz kojeg se koriste sapuni, šamponi, kreme i ostala sredstva za negu, koja su posebno formulisana za bebe.

Bebina koža je znatno osetljivija od kože odraslih i potrebni su joj proizvodi koji su kreirani u skladu sa njenom senzibilnom strukturom. U idealnom slučaju, sav tekstil koji koristi vaša beba – garderobica, platnene pelene, posteljina, peškiri, navlaka za kolica, plišane igračke – potrebno je prati praškom za veš koji je namenjen bebama.

Koristeći prirodno sredstvo za pranje i ne koristeći omekšivače sa sintetskim sastojcima, možete biti sigurni da je veš vaše bebe dobro opran, čist i da nije ispunjen prikrivenim toksinima.

Šta je bezbedan deterdžent za pranje bebinog veša?

Sredstva za pranje veša koji se koriste za pranje odeće odraslih obično nisu najprikladnija, jer sadrže niz toksičnih supstanci koje se i posle više ispiranja zadržavaju u tkanini koja je oprana, sa tkanine se prenosi na kožu te se putem bebine kože i udisanjem unose u orgnizam. Budući da je, bebina koža vrlo osetljiva, važno je da je prašak za veš koji koristite prirodan i da ne sadrži nikakve sintetske sastojke obzirom da kod beba i dece izazivaju alergije, ekceme, probleme sa disajnim putevima i druge zdravstvene probleme.

U prvim mesecima bebe preporuka je da se i bebin i mamin veš peru sredstvom koje nema miris kako miris odeće ne bi narušavao uspostavljanje kontakta između majke i novorođenčeta.

U kasnijim mesecima može se koristiti deterdžent koji sadrži miris isključivo prirodnog porekla tj. deterdžent koji u sebi sadrži etarska ulja.

Iza mirisa u sredstvima za higijenu krije se obično skup od nekoliko hemikalija od neverovatnih 4000 supstanci koje proizvodjači koriste da bi krema, šampon, sapun, deterdžent ili omekšivač mirisao. Dakle ove spustance kriju se pod nazivom miris ili parfem, a sastav istih nisu u obavezi da navedu na deklaracijama proizvoda, što i koriste obzirom da je poznato da se iza prelepih mirisa kriju hemikalije koji se nazivaju ftalatima i koje ostavljaju ozbiljne posledice na zdravlje. Obzriom na navedeno u nekom od narednih tekstova objasnićemo fenomen ftalata i njihovo prisustvo u sredstvima za higijenu i negu.

Da biste bili sigurni da proizvod koji ste izabrali neće uzrokovati zdravstvene probleme i izazvati promene na koži vaše bebe, koristite ekološki prašak za veš,  napravljen isključivo i samo od prirodnih sastojaka, bez štetnih supstanci.

Konačno, fino opran veš ispeglajte kako bi ga učinili još udobnijim vašoj bebici 🙂

Zdravi i veseli bili!

Vaša Fitaky ♥

Bez hemikalija i toksina. Bez atopijskog dermatitisa, osipa, suve kože i ekcema.

Bez brige.

* Tekst je opšte informativne prirode. Za sve zdravstvene probleme koje ima vaše dete obratite se lekaru.

maestro mastercart dina visa american intesa mastercard secured visa verified