Korpa

Da li krema vaše bebe miriše i da li sadrži parafin i petrolej?

Da li vam je poznato da se izuzetno strog zakon, koji reguliše proizvodnju i prodaju kozmetičkih proizvoda u Evropskoj uniji, menja i pooštrava nekoliko puta godišnje dok se zakon koji se odnosi na kozmetičke proizvode u Srbiji nije promenio od 1986. godne? Na ovu činjenicu vam skrećemo pažnju jer se iz nje lako da zaključiti koji broj supstanci, koje su u periodu od 1986. godine do danas definisane u Evropi kao opasne po zdravlje potrošača i izbačene iz upotrebe, i dalje prisutne u proizvodima koji se proizvode u našoj zemlji, i na koji način se prisustvo ovih toksičnih supstanci kroz sredstva za negu odražava na zdravlje naše dece.

Poznato je da koža odrasle osobe apsorbuje i prenosi u krvotok 60 % onoga što se na nju tokom dana nanese, a koža beba koja je znatno poroznija i bez razvijene odbrambene funkcije pa apsorbuje neuporedivo veću količinu sastojaka koji se nalaze u preparatima za negu i higijenu pri čemu je resorpcija kod novorođenih beba najveća.

Danas je velikom broju mama poznato da su konzervansi, poznati pod zajedničkim nazivom parabeni , kancerogeni i za negu svojih najmilijih i za sopstvenu negu ne upotrebljavaju kozmetiku koja sadrži parabene.

O mirisima u u kozmetici za bebe

Malo je  poznato da “očaravajuće nežni” mirisi bebi krema, sapuna i kupki nastaju od veoma toksičnih supstanci i da se često stavljaju u kreme kako bi pokrili neprijatan miris hemikalija koje se nalaze u njihovom sastavu. Efekti mirisa na koži su dugotrajni i mogu se osećati satima, a postoje dokazi da izloženost beba mirisima može dovesti do astme i alergija. Stoga ukoliko vaše dete pati od neke vrste alergije ili astme neophodno je da iz upotrebe izbacite sve proizvode za negu i higijenu koji sadrže mirise.

Problem sa mirisima je činjenica da je miris sveobuhvatni termin za brojne hemikalije, od kojih je poznato 4000, koje se kriju iza dodatka koji kreiraju miris u kremama, sapunima ili kupkama za bebe, a da proizvođači nisu obavezni da u deklaraciji navedu koje su supstance u pitanju. Iz tog razloga da bi se zaštitili od posledica ovih nepoznatih supstanci preporuka je ne koristiti proizvode čije deklaracije nose oznake kao što su miris, parfem ili perfume.

Nafta – parafin i petrolej?

Pored mirisa, veliki broj krema za bebe prisutnih na tržištu Srbije sadrži parafin i petrolej koji podjednako narušavaju zdravlje beba kao već ozloglašeni parabeni i mirisi, a da mame nisu upoznate sa njihovim štetnim dejstvom.

Parafin i petrolej su naftni derivati. Iako veoma toksični i kancerogeni, izuzetno su jeftini i iz tog razloga su prisutni u velikoj većini proizvoda za negu beba i dece. Ovi nusprodukti prerade nafte prepuni su toksina i zatvaraju pore. Deluju kao plastična folija na nežnoj koži beba i dece, ne dopuštaju joj da diše i ometaju prirodne sposobnosti organizma da eliminiše toksine. Veliki problem sa parafinom i petrolejem je činjenica da se dugo zadržavaju na koži sa koje se teško u potpunosti peru tako da preko porozne kože beba emituju u organizam toksične i iritabilne supstance kojima su bebe na taj način izložene dugi niz godina svakodnevnim korišćenjem krema.

Dugogodišnja izloženost toksinima koji putem kože dospevaju do organizma za posledicu imaju pojavu alergija, atopijskog dermatitisa, ekcema, ali i hormonalne neravnoteže u kasnijim godinama života. U pojedinim slučajevima i do ozbiljnijih oboljenja.

Petrolej se na deklaracijama proizvoda nalazi pod nazivima vazelin, mineralno ulje, petrolej, petrolatum, petroleum. Parafin je prisutan pod nazivima parafin, tečni parafin, parafinsko ulje, parafinski vosak, vazelin, mineral oil, liquid paraffin, liquid petrolatum, paraffin oil.

Da li krema vaše bebe miriše i sadrži parafin i petrolej?

Zdravi i veseli bili!

Vaša Fitaky ♥

Bez hemikalija i toksina. Bez atopijskog dermatitisa, osipa, suve kože i ekcema.

Bez brige.

* Tekst je opšte informativne prirode. Za sve zdravstvene probleme koje ima vaše dete obratite se lekaru.

maestro mastercart dina visa american intesa mastercard secured visa verified